Aktuelt

  • Bevaringsværdige gravminder

    Tur på Jystrup Kirkegård søndag 22. maj 2022 med Kirsten Henriksen: “Bevaringsværdige gravminder”.

  • Kunstudstilling i Stalden

    Lokalhistorisk Forening for Jystrup og Valsølille åbnede en kunstudstilling i Stalden fredag aften 3/9-21. Den har også været åben 4/9-21 under Genåbningsfestivalen. Den kan ses for sidste gang lørdag 11/9-21 kl. 10-14 i Stalden. Udstillingen viser lokale motiver fremstillet af lokale kunstnere.

  • Kunst og Bog

    Lokalhistorisk Forening indbyder til åbning af kunstudstilling og præsentation af
    nyudgivet bog. Dette foregår ved et arrangement fredag 3/9-21 kl. 19:00 i
    ”Stalden”, Jystrup Bygade 14. Alle er velkomne, ingen tilmelding, gratis entré.

    Udstilling

    Værkerne er malerier, tegninger, avisudklip, fotos og akvareller. Alle motiver er fra
    Valsølille og Jystrup og nærmeste omegn og viser både landskaber, personer og
    huse i byen.

    Kunstnerne er:
    – Tim Grønnegaard
    – Pia Christensen
    – Michael Larsen
    – Klara Sørensen
    – Hans Tvedegaard (1866-1942)
    – Frands Nielsen (1873-1963)
    – Ole Søndergaard (1876-1958)
    – Jens Peter Olsen (1906-1996)

    Udstillingen er også åben om lørdagen, så længe Genåbningsfestivalen er i gang.

    Bog

    Foreningen udgav i 2004 en bog af den kendte lokalhistoriker Aage Bagger (1918-2010); den har længe været udsolgt og bliver nu genudgivet i en revideret version. Bogen hedder ”Lokalhistoriske Vandringer i og omkring Jystrup” og er en fin beskrivelse af folk, erhverv, ejendomme, landskaber og gode historier fra Jystrup og omegn. Bogen sælges fredag samt lørdag 4/9 på foreningens stand på festivalen. Den sælges efterfølgende i Dagli’ Brugsen, på Ringsted Museum og hos bestyrelsen.

    Lokalhistorisk Forening for Jystrup-Valsølille

  • Jystrup-bogen genudgives

    I 2004 udgav Lokalhistorisk Forening bogen ”Lokalhistoriske Vandringer i og omkring Jystrup”. Bogen har været udsolgt i flere år; foreningen har nu fået lavet et genoptryk og bogen er igen til salg. Med en lang række gamle billeder som udgangspunkt føres læseren på vandring gennem Jystrup, Hellehuse og Egemose, og livets gang i det gamle Jystrup beskrives.

    Aage Bagger (1918-2010) er bogens forfatter. Bagger var gennem en årrække egnens førende lokalhistoriker og blev kaldt Jystrups Mr. Lokalhistorie; han skrev tekster og artikler og stod for mange foredrag og byvandringer. Denne bog er et udsnit af en lang række artikler, som Bagger leverede til vores sogneblad Højdepunktet.

    Aage Bagger (1918-2010)

    Dette genoptryk ligger meget tæt op af førsteudgaven; Baggers tekst og sprogbrug er således ikke rettet eller omskrevet. Det nye er et omfattende tillæg af noter, kort, navnelister og navngivne huse, gårde og lokaliteter. Det betyder, at læseren kan orientere sig geografisk, og bogen vil nemmere kunne bruges som en slags historisk guide, når man færdes i Jystrup og omegn.

    Bogen præsenteres fredag 3/9-21 kl. 19:00 i ”Stalden”, Jystrup Bygade 14. Herefter er den til salg om lørdagen på foreningens stand på Genåbningsfestivalen og i øvrigt i Dagli’ Brugsen, på Ringsted Museum og hos bestyrelsen.

    Lokalhistorisk Forening for Jystrup-Valsølille

  • Året 2020 i Lokalhistorisk Forening

    Året har for os alle været præget af Covid19, og også foreningens aktiviteter har været påvirket af epidemiens restriktioner.
    Vi måtte aflyse Lokalhistorisk Café i Gaudi Galleriet i april; ligeledes blev november måneds generalforsamling udsat, og vores årlige julebesøg i Brugsen er aflyst.
    Heldigvis har andre aktiviteter været mulige. 20 medlemmer var med på besøg på Jystrup Møllegård den 13/9-20; besøget foregik udendørs og kunne
    derfor afvikles sikkerhedsmæssigt forsvarligt.
    I gennem et års tid har foreningen leveret lokalhistoriske indlæg til sognebladet “Højdepunktet”. Emnerne har været: “Søer i Jystrup og Valsølille Sogne” (20/3), “Atterup/Hjulbæk og Ny Jystrup Skole 1901- 1955” (20/2), “Jystrups Solitudevej” (19/4), “Jystrup/Valsølille Sognegård Stalden 1994-2019” (19/3) “Jystrup Andelsmejeri” (19/1). Emne i det kommende blad (20/4) bliver “Høst og tærskning i gamle dage”.
    Generalforsamlingen bliver gennemført, så snart det er forsvarligt, og også caféen i Gaudi satser vi på at kunne afvikle en gang i 2021.

    Venlig hilsen
    Bestyrelsen i Lokalhistorisk Forening for Jystrup-Valsølille Sogne

  • Lad os fejre befrielsen sammen, men hver for sig

    Den 4. maj er det 75 år siden, Danmark blev befriet efter Anden Verdenskrig. I år kan vi grundet corona ikke fejre dagen sammen i præstegårdshaven, men lad os alligevel fejre det i fællesskab.

    Lokalhistorisk Forening og Landsbyforeningen opfordrer derfor alle til at sætte lys i vinduerne og måske også lys foran vores huse den 4. maj om aftenen. Det er nemlig en smuk og lidt glemt tradition, som symboliserer frihed efter en lang, mørk besættelse.

    Mange er blevet vant til at synge med Phillip Faber, så syng gerne videre i hjemmene denne aften. En sang, som traditionelt synges den 4. maj, er ”En lærke letted” af Mads Nielsen.

    Tirsdag den 5. maj opfordrer vi også til at flagene hejses i haverne og andre steder. 

    Minde-blomster
    Den 5. maj lægger Lokalhistorisk Forening blomster ved Grundlovsstenen i Jystrup og ved stenen på Gyldenløveshøj, som er en mindesten over fire modstandsfolk, som mistede livet under besættelsen.

    Borgmesteren åbner børnenes kunstudstilling
    Brugsen har gang i en kunstkonkurrence for børn. Der er et virtuelt galleri lige nu på Facebook hos Fru Brugsen. Den 4. maj om aftenen åbner den fysiske udstilling i Mejeriet med lys i vinduerne og besøg af borgmester Henrik Hvidesten. Åbningen filmes grundet corona, men selve udstillingen er åben i dagstimerne i en uge derefter. Alle er meget velkomne til at besøge den, og det koster ikke noget. Husk, vær max 10 ad gangen.

    Med venlig hilsen

    Lokalhistorisk Forening for Jystrup-Valsølille Sogne, Landsbyforeningen for Jystrup & omegn og Dagli’ Brugsen.

  • Aflysning af fødselsdags-café

    Lokalhistorisk Forening aflyser fødselsdags-caféen i Gaudi lørdag 25. april 2020.

    Mange hilsener foreningens bestyrelse.

  • Lokalhistorisk fødselsdagscafé i gaudi galleriet

    Lokalhistorisk Forening for Jystrup-Valsølille Sogne fejrer fødselsdag i april måned. Foreningen blev dannet i 1994 og rundede dermed de 25 år sidste år, men vi nåede ikke at markere det.

    Til gengæld går vi i luften med et

    fødselsdagsarrangement lørdag 25. april 2020 kl. 10-17 i Gaudi Galleriet, Ålbækvej i Jystrup.

    Fri entré.

    Se detaljeret program på foreningens side på jystrup.dk

    AKTIVITETER:

    – Museumsinspektør og arkivar Rikke Elise Roos, Ringsted Museum og Arkiv: Foredrag ”Lokalarkiv – til gavn for alle”

    – Historiker Pia Viscor, Jystrup: ”Dyk ned i Aage Baggers private arkiver, se gamle matrikelkort og luftfotos fra Danmark set fra luften”.

    – Arkivmedarbejder Lene Søgaard Petersen, Ringsted Museum og Arkiv: ”Vejledning: hvordan kommer jeg i gang med at slægtsforske?”.

    – Tidl. museumsleder Kirsten Henriksen, Jystrup: ”Rundvisning på Jystrup Kirkegård med fokus på de 14 gravminder, som er blevet udnævnt til bevaringsværdige”. Mødested: Kirkegårdslågen.

    – Fotograf Jørn Pedersen, Jystrup: ”Kavalkade af luftfotos af lokale huse og gårde”.

    Fotoudstilling af ca. 60 udvalgte gamle fotos fra Jystrup og Valsølille af personer, gårde og huse, begivenheder mv.

    Salg af bøger med lokalt indhold.

    Quiz og fine præmier.

    PROGRAM:

    Kl. 10 Åbning af caféen. Kaffe og morgenbrød. Velkomsttale, fortælling om foreningens start.

    Kl. 11 Foredrag: ”Lokalarkiv – til gavn for alle” v/ Rikke Elise Roos

    Kl. 13 Vandring på Jystrup Kirkegård: ”Jystrups 14 bevaringsværdige gravminder” v/ Kirsten Henriksen. Mødested: Kirkegårdslågen.

    kl. 15 Kaffe og fødselsdagslagkage

    kl. 17 Slut på dagen

    Hele dagen: fotoudstilling, bogsalg, få viden om slægtsforskning, matrikelkort, læs i Aage Baggers gamle scrapbøger, spørg om lokalhistoriske emner eller fortæl selv fra egnen.

    Arrangementet støttes af Kulturpuljen i Ringsted Kommune og Gaudi Galleriet.

    Venlig hilsen bestyrelsen i Lokalhistorisk Forening.

  • Fællessang og musik i Jystrup-Valsølille

    2020 er 75-året for Danmarks befrielse. Det bliver markeret over hele landet på forskellig vis, bl.a. ved alsangsstævner, som man også oplevede det under 2. verdenskrig.

    I Jystrup-Valsølille fejrer vi begivenheden ved at synge sammen. I foråret er der fællessang i Stalden torsdag 19. marts og onsdag 22. april, hvor vi træner stemmerne og øver de sange, som vil blive sunget på befrielsesaftenen mandag 4. maj i Præstegårdens have. Alle er velkomne – når mange synger sammen, lyder det altid godt!! Jo flere, des bedre!!

    Organist Hanne Andersen spiller til sangene og hjælper os også med at lære nye sange.

    Velkommen i Stalden og i Præstegårdshaven. Tidspunkter følger!

    Venlig hilsen Menighedsrådet og Lokalhistorisk Forening.

  • Tog ved Brugsen i Jystrup
    Arbejdet med Midtbanen

    DEN SJÆLLANDSKE MIDTBANE.

    I en kort periode stopper Midtbanens lokomotiv og togvogne igen i Jystrup!

    Ringsted Museum og Arkiv har lavet en lille vandreudstilling, som på sin vej gennem sommerlandet stopper i Jystrup fra onsdag 28. august til medio september.

    Udstillingen viser historien bag Den Sjællandske Midtbane og består af tre bannere med historier og fotos fra dengang banen blev bygget.

    Udover det historiske materiale indeholder udstillingen også et flot legetog til glæde for store og små børn.

    Den Sjællandske Midtbane gik fra Næstved via Ringsted til Frederikssund. Anlægsarbejdet blev besluttet i 1908; etableringen blev forsinket pga. 1. verdenskrig og først i 1917-24 blev banen gennem Vigersted, Ortved, Jystrup og Hvalsø bygget.

    Banen blev indviet i 1925 og kom til at fungere i 11 år. I 1936 blev den nedlagt og er dermed den jernbanestrækning, der har fungeret i kortest tid i Danmark.

    Opstillingen i Jystrup sker i samarbejde med Landsbyforeningen og Lokalhistorisk Forening.

  • Banebørsterne

    ”I banebørstens fodspor”- Kør-selv-tur til spor efter Midtbanen. Vigersted Dilettanten har i forbindelse med” Projekt egnsspil 2019” lavet en tur gennem lokalområdet til nogle af de mange spor efter ”Den sjællandske Midtbane”, der blev anlagt for 100 år siden. Banen, der gik fra Næstved til Frederikssund blev indviet i 1925 og blev nedlagt i 1936. Det er den bane, der han fungeret kortest tid i Danmark. Turen går fra Jordemoder vej i Kværkeby, via Ortved og Nebs Mølle, til sporvejsmuseet i Jystrup, hvor der i juni måned er rabat på indgang. Turen kan forlænges til Overdrevskroen på Roskildevej, der i juni måned har en banebørste- og ingeniørmenu på spisekortet.

    Turen er lavet i samarbejde med Lokalhistorisk forening for Jystrup-og Valsølille sogne. Læs mere på Kør-selv-tur

  • Skal du med i skoven?

    Vandretur ved Skjoldenæsholm

    Gyldenløveshøj er geologisk set en tydeligt afgrænset issøbakke, der rejser sig 15-20 meter over det omliggende dødislandskab. Selve højen er 121,3 meter over havet; hertil kommer de sidste 5 meter, som menes at være tilført af fæstebønder i slutningen af 1600-tallet på ordre fra greve på Skjoldenæsholm Gods, Ulrik Frederik Gyldenløve.

    Landskabet, hvor Gyldenløveshøj ligger, er meget kuperet, og der er flere høje ’tinder’ i nærheden – bl.a Højbjerg på 118 meter og Skovbakke på 113 meter.

    Vi går rundt om Højbjergplateauet i skoven vest for Skjoldenæsvej. Langs vejen ses mange specielle træer og beplantninger.

    På et tidspunkt rammer ruten Eilers Eg og Sporvejsmuséets endestation, hvor muséets sporvogne vender på deres ture gennem skoven; her er borde og bænke og en fin cafévogn af tysk herkomst.

    Her holder vi pause, og man er velkommen til at købe ind i caféen – der sælges kaffe, the, kage, øl, vand, sandwich, is m.v.

    Tid: søndag 16. juni 2019 kl. 13:30 til ca. 16:00.

    Mødested: P-pladsen på Skjoldenæsvej lige nord for Kudskehuset.

    Distance: 4,6 km. Der er mulighed for at gå en kortere rute på ca. 2 km. Der er fin skovvej både for dem, der går selv og for dem, der kører med hjul, f.eks. klapvogn.

    Pris: gratis for alle.

    Kaffe m.m. kan købes i caféen for egen regning. Tilmelding til Lisbeth på lisbethdue@hotmail.com eller send en sms til 29608922.

    Hvis du ikke får meldt dig til SÅ MØD BARE OP ALLIGEVEL – der er plads til alle.

    Mange hilsener Lokalhistorisk Forening for Jystrup-Valsølille Sogne.

  • Foredraget om Axelholm

    Velbesøgt foredrag i Stalden.

    Søndag 31. marts 2019 dannede Stalden rammen om et foredrag med lokale rødder.

    Jens Vinther Frederiksen har i to år skrevet på bogen ”Én slægt – tre slægtsgårde”; den er nu udgivet og blev præsenteret i Stalden.

    28 fremmødte hørte om gården ”Axelholm” i Mortenstrup og om familien Frederiksen, som i tre slægtsled har ejet gården i 100 år.

    Desuden fik man et lille indblik i det at dyrke slægtsforskning og søge informationer om steder og mennesker, om selve skriveprocessen, trykning og udgivelse samt økonomi.

    Næste arrangement i Lokalhistorisk Forening: Vandretur rundt om Højbjerg i Skjoldenæsholmskovene søndag 16. juni 2019 om eftermiddagen. Mere information følger.

  • Husk foredrag på søndag!

    Som tidligere omtalt her på siden afholder Lokalhistorisk Forening et arrangement i Stalden søndag 31. marts kl. 13:30.

    Temaet er fortællingen om en af Jystrups ældre gårde ”Axelholm” i Mortenstrup og familien Frederiksens tilknytning til gården. Foredragsholder er Jens Vinther Frederiksen, Gentofte, som netop har udgivet en bog om gården og slægten.

    På gensyn. Alle er velkomne.

    Mange hilsener på vegne af bestyrelsen Lisbeth Due Andersen (29608922).

  • Efterlysning

    Sammen med Jystrups præst Lars Storm Kristensen eftersøger Lokalhistorisk Forening nogle numre af Sognebladet ”Højdepunktet” fra årene 1980-1995.

    Det drejer sig om følgende numre: årgang 1 (1980) blad nr. 2, 3, 4 og 6. Årgang 3 (1982) blad nr. 2. Årgang 10 (1989) blad nr. 1. Årgang 11 (1990) blad nr. 2, 5 og 6. Årgang 12 (1991) blad nr. 2. Årgang 14 (1993) blad nr. 2. Årgang 16 (1995) blad nr. 6.

    Hvis du har gemt de gamle blade, må du meget gerne søge efter disse numre; og hvis du så også har lyst til at donere bladene til Lars, blive alle glade.

    Henvendelse til Lars eller til et af bestyrelsesmedlemmerne i Lokalhistorisk Forening.

    De venligste hilsener Lisbeth Due Andersen (mobil 29608922).

  • Invitation til foredrag

    Gården Axelholm gennem 100 år

    Axelholm i Mortenstrup
    Invitation til foredrag om Axelholm gennem 100 år-
  • Jystrup Andelsmejeri

    Da vi bragte det lille skriv om aktiviteterne i Mejeriet i går, gik Lokalhistorisk forening i gemmerne og fandt lidt billeder fra mejeriets aktive periode. Der vil komme lidt mere info herom senere, men her en lille appetizer. Mejeriet blev etableret 16. oktober 1888 og var i drift indtil 30. juni 1960. Der var 111 andelshavere med ialt 620 køer, da der var fuld damp på kedlerne. Mejeriet var kendt for gode produkter som smør og oste.

    Første billede er fra år 1900